Jadłospis na tydzień: 03.09.2018 - 07.09.2018

Poniedziałek, 03.09.2018

I Śniadanie:
pieczywo mieszane (1), masło (7), szynka wieprzowa, pomidor, kakao (7) słodzone miodem, nektar jabłkowy 100%
II śniadanie:
pączki z marmoladą (1,3,7), jabłka
Obiad:
zupa jarzynowa na mięsie, filet z kurczaka w sosie własnym, ziemniaki , gotowana modra kapusta, kompot truskawkowy
Podwieczorek
jogurt naturalny z jagodami, paluch kukurydziany

Wtorek, 04.09.2018

I Śniadanie:
pieczywo mieszane (1), masło (7), szynka drobiowa, sałata , kawa zbożowa na mleku (1,7) słodzona miodem, herbata malinowa
II śniadanie:
bułki pszenne (1), masło (7), żółty ser (7), ogórek zielony
Obiad:
zupa porowa na mięsie, gulasz wieprzowy duszony z kaszą jęczmienną (1), tarte buraczki, kompot jabłkowo-wiśniowy
Podwieczorek
chleb słonecznikowy z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbata ziołowa

Środa, 05.09.2018

I Śniadanie:
płatki owsiane na mleku (1,7), kawiorek (1), masło (7), dżem truskawkowy niesłodzony, herbata z cytryną słodzona miodem, sok pomarańczowy 100%
II śniadanie:
zupa pomidorowa na mięsie z makaronem (3,7), pomarańcza
Obiad:
ryż gotowany na mleku (7) z prażonymi jabłkami i cynamonem, marchewka, kompot śliwkowo-truskawkowy
Podwieczorek
budyń z musem truskawkowym, herbata

Czwartek, 06.09.2018

I Śniadanie:
pieczywo mieszane (1), masło (7), pasztet wiejski, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku (1,7), słodzona miodem, sok z czarnej porzeczki 100 %
II śniadanie:
barszcz na mięsie z lanymi kluskami (1,3,7), banany
Obiad:
bitki wieprzowe duszone w sosie własnym, ziemniaki puree, surówka selerowa z ananasem, jabłkiem i natką pietruszki, kompot wieloowocowy
Podwieczorek
bułka orkiszowa z masłem, schab gotowany, ogórek kiszony, bawarka

Piątek, 07.09.2018

I Śniadanie:
pieczywo razowe (1), masło (7), pasta jajeczna (3) z jogurtem naturalnym (7) i szczypiorkiem, herbata żurawinowa słodzona miodem, herbata miętowa
II śniadanie:
krem warzywny z groszkiem ptysiowym, jabłka
Obiad:
ryby w panierce (1,3,4), ziemniaki duszone, sos chrzanowy, surówka z białej kapusty z marchewką i natką pietruszki, kompot wiśniowo-truskawkowy
Podwieczorek
serek owocowy, bułeczka

Alergeny w żywności

Liczby w nawiasach informują o występowaniu w żywności alergenów.

Legenda: 1) gluten- zboża, 2) skorupiaki, 3) jaja, 4) ryby, 5) orzeszki ziemne, 6) soja, 7) laktoza - mleko, 8) orzechy, 9) seler, 10) gorczyca, 11) nasiona sezamu, 12) dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg, 13) łubin, 14) mięczaki , 15) Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11według oświadczenia producenta.

Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Więcej o alergenach ...