Jadłospis na tydzień: 03.09.2018 - 07.09.2018
Poniedziałek, 03.09.2018
- I Śniadanie:
- pieczywo mieszane (1), masło (7), szynka wieprzowa, pomidor, kakao (7) słodzone miodem, nektar jabłkowy 100%
- II śniadanie:
- pączki z marmoladą (1,3,7), jabłka
- Obiad:
- zupa jarzynowa na mięsie, filet z kurczaka w sosie własnym, ziemniaki , gotowana modra kapusta, kompot truskawkowy
- Podwieczorek
- jogurt naturalny z jagodami, paluch kukurydziany
Wtorek, 04.09.2018
- I Śniadanie:
- pieczywo mieszane (1), masło (7), szynka drobiowa, sałata , kawa zbożowa na mleku (1,7) słodzona miodem, herbata malinowa
- II śniadanie:
- bułki pszenne (1), masło (7), żółty ser (7), ogórek zielony
- Obiad:
- zupa porowa na mięsie, gulasz wieprzowy duszony z kaszą jęczmienną (1), tarte buraczki, kompot jabłkowo-wiśniowy
- Podwieczorek
- chleb słonecznikowy z masłem, ser żółty, ogórek zielony, herbata ziołowa
Środa, 05.09.2018
- I Śniadanie:
- płatki owsiane na mleku (1,7), kawiorek (1), masło (7), dżem truskawkowy niesłodzony, herbata z cytryną słodzona miodem, sok pomarańczowy 100%
- II śniadanie:
- zupa pomidorowa na mięsie z makaronem (3,7), pomarańcza
- Obiad:
- ryż gotowany na mleku (7) z prażonymi jabłkami i cynamonem, marchewka, kompot śliwkowo-truskawkowy
- Podwieczorek
- budyń z musem truskawkowym, herbata
Czwartek, 06.09.2018
- I Śniadanie:
- pieczywo mieszane (1), masło (7), pasztet wiejski, ogórek kiszony, kawa zbożowa na mleku (1,7), słodzona miodem, sok z czarnej porzeczki 100 %
- II śniadanie:
- barszcz na mięsie z lanymi kluskami (1,3,7), banany
- Obiad:
- bitki wieprzowe duszone w sosie własnym, ziemniaki puree, surówka selerowa z ananasem, jabłkiem i natką pietruszki, kompot wieloowocowy
- Podwieczorek
- bułka orkiszowa z masłem, schab gotowany, ogórek kiszony, bawarka
Piątek, 07.09.2018
- I Śniadanie:
- pieczywo razowe (1), masło (7), pasta jajeczna (3) z jogurtem naturalnym (7) i szczypiorkiem, herbata żurawinowa słodzona miodem, herbata miętowa
- II śniadanie:
- krem warzywny z groszkiem ptysiowym, jabłka
- Obiad:
- ryby w panierce (1,3,4), ziemniaki duszone, sos chrzanowy, surówka z białej kapusty z marchewką i natką pietruszki, kompot wiśniowo-truskawkowy
- Podwieczorek
- serek owocowy, bułeczka
Alergeny w żywności
Liczby w nawiasach informują o występowaniu w żywności alergenów.
Legenda: 1) gluten- zboża, 2) skorupiaki, 3) jaja, 4) ryby, 5) orzeszki ziemne, 6) soja, 7) laktoza - mleko, 8) orzechy, 9) seler, 10) gorczyca, 11) nasiona sezamu, 12) dwutlenek siarki i siarczany w stężeniu >10mg/kg, 13) łubin, 14) mięczaki , 15) Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9,10,11według oświadczenia producenta.
Informacje umieszczone w tabeli zostały zaczerpnięte z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.