Jest okrągła niczym koło,
z nią jest smacznie i wesoło.
Pachnie warzyw całą gamą,
Lubię ją zajadać z mamą.
9 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy. Grupa Krasnali obchodziła je nieco wcześniej, bowiem już 8 lutego. Przedszkolaki nie mogły się doczekać degustacji własnoręcznie wykonanej najpopularniejszej potrawy na świecie.
Przed rozpoczęciem przygotowywania pizzy, dzieci poznały jej historię, z której to dowiedzieli się, że najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest pizza margherita. Ten rodzaj pizzy swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Do swego przysmaku użył on 3 składników: pomidorów (czerwień), sera mozzarelli (biel), bazylii (zieleń). Składniki te miały reprezentować narodowe barwy Włoch.
Następnie przystąpiliśmy do działań praktycznych. Dzieci poznały kolejne etapy przygotowywania potrawy i aktywnie uczestniczyli w jej powstawaniu. Czekając na efekt finalny Krasnale zaprojektowały własną pizzę z masy solnej. Trzeba było wykazać się niemałym sprytem, aby zgromadzić na swoim przysmaku wiele dekoracji. Podczas zajęć
z serii „kodowanie na dywanie” wykonały makietę pizzy z wykorzystaniem maty do kodowania. No i na koniec upragniony moment zajadanie i degustacja własnoręcznie upieczonej pizzy.
Poprzez praktyczne działania dzieci wzmacniają swoje poczucie sprawstwa, co w przyszłości pozytywnie wpłynie na ich samoocenę.
Widząc ile radości sprawiają przedszkolakom tego typu zajęcia, wpisujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy w nasz stały harmonogram imprez i uroczystości.
Justyna Michałek